Barony Community Garden

We were delighted to revisit this project in November 2012 and April 2013, to help the community tidy up and replant their herb beds.  Despite some challenging weather, we had a very cold but rewarding session in November, then a lovely planting day in April, when we had around 25 volunteers of all ages throughout the day, helping us do a final tidy up then replant chives, welsh onions, sage, rosemary, hyssop, thyme, oregano and lavendar.  The herbs are there for the community to use and enjoy and the Friends group plan to put up a notice telling people what the herbs are and how to use then.


This project completely transformed an under-used and degraded city centre play area into a wonderful playground and green open space, in a partnership project between the City of Edinburgh Council, Broughton Project Group and Edinburgh & Lothians Greenspace Trust.  The community garden is tucked away in Barony Place, just off Barony Street in Edinburgh Broughton area.

The Trust’s role was to raise £100,000 to match the Council’s £60k contribution and then project manage the construction work.  Work including landscaping the site, including drystone raised beds, grassed areas and a generous planting scheme to create the feeling of an urban oasis.  The installation of new play equipment has helped to bring the site ‘back to life’, with colourful safety surfacing and the creation of a ramped access point has already helped to increase the range and number of the park’s users.

Bringing together local people

This positive, creative project has helped to draw the Broughton community together in pursuit of a shared goal, through consultation, volunteering and having a physical, outdoor space where people can meet.

Feedback from the project has been very positive, and Barony Community Garden has become a welcoming place where people have made new friends and connections, and it has become a central part of the local community.

This project:

  • Created an urban haven for play and socialising
  • Created various planted areas to improve biodiversity and ‘green’ appeal
  • Installed state of the art new play equipment
  • Created a safe, green and accessible space for the whole community

The project was funded by the City of Edinburgh Council, WREN, Biffaward and a private charitable trust.